Start > Wetgeving > Wetgeving

Wetgeving

E-Sigaretten in België

Verkoop

Momenteel worden e-sigaretten in België bestempeld als tabaksproducten wanneer ze tabaksextracten bevatten. In dat geval is de wetgeving die ook op gewone sigaretten van toepassing is geldend. Wanneer ze geen tabaksextracten bevatten geldt de wetgeving die van toepassing is voor geneesmiddelen.

In de praktijk betekent dit dat de vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten niet is toegelaten. In België zijn er voorlopig dus nog geen (legale) winkels of online webshops. Elektronische sigaretten zonder nicotine zijn wel vrij in de handel te verkrijgen.

Aankoop

EU Particulieren mogen binnen de Europese Unie  alle goederen bestellen die in minstens één lidstaat worden (online) aangeboden. Voor elektronische sigaretten die online binnen de EU worden besteld betekent dit dat door deze regelgeving de producten niet in beslag mogen worden genomen door de douane. Bestel je echter via een website van buiten de EU (bijvoorbeeld Verenigde Staten) dan heeft de douane wel de mogelijkheid je goederen in beslag te nemen.

Gebruik

Wat het gebruik betreft gelden voor elektronische sigaretten dezelfde regels als gewone sigaretten: niet toegelaten op openbare plaatsen.

E-sigaretten in Nederland

Verkoop

Eigenlijk is de verkoop van nicotine houdende e-sigaretten in Nederland niet toegestaan, maar het gebeurt in de praktijk toch. Een poging van politieke zijde om verkoop via winkelpunten en websites aan banden te leggen mislukte waardoor handel momenteel toegelaten wordt.

Aankoop

EU Particulieren mogen binnen de Europese Unie  alle goederen bestellen die in minstens één lidstaat worden (online) aangeboden. Voor elektronische sigaretten die online binnen de EU worden besteld betekent dit dat door deze regelgeving de producten niet in beslag mogen worden genomen door de douane. Ook het bestellen van nicotine houdende E-sigaretten van buiten de EU vormt in de regel geen probleem.

Gebruik

In principe mogen e-sigaretten overal gebruikt worden, ook op openbare plaatsen zoals café’s, tenzij het etablissement het zelf verbiedt.

Wat zegt Europa?

Momenteel werkt men binnen de EU aan een nieuwe tabaksrichtlijn. Hierover kan je alles lezen op de referentie website over e-sigaretten.

 

Categorieën:Wetgeving Tags:
Geen reacties mogelijk.