Wetgeving

Reacties uit

E-Sigaretten in België

Verkoop

Momenteel worden e-sigaretten in België bestempeld als tabaksproducten wanneer ze tabaksextracten bevatten. In dat geval is de wetgeving die ook op gewone sigaretten van toepassing is geldend. Wanneer ze geen tabaksextracten bevatten geldt de wetgeving die van toepassing is voor geneesmiddelen.

In de praktijk betekent dit dat de vrije verkoop van nicotine houdende e-sigaretten niet is toegelaten. In België zijn er voorlopig dus nog geen (legale) winkels of online webshops. Elektronische sigaretten zonder nicotine zijn wel vrij in de handel te verkrijgen.

Aankoop

EU Particulieren mogen binnen de Europese Unie  alle goederen bestellen die in minstens één lidstaat worden (online) aangeboden. Voor elektronische sigaretten die online binnen de EU worden besteld betekent dit dat door deze regelgeving de producten niet in beslag mogen worden genomen door de douane. Bestel je echter via een website van buiten de EU (bijvoorbeeld Verenigde Staten) dan heeft de douane wel de mogelijkheid je goederen in beslag te nemen.

Gebruik

Wat het gebruik betreft gelden voor elektronische sigaretten dezelfde regels als gewone sigaretten: niet toegelaten op openbare plaatsen.

E-sigaretten in Nederland

Verkoop

Eigenlijk is de verkoop van nicotine houdende e-sigaretten in Nederland niet toegestaan, maar het gebeurt in de praktijk toch. Een poging van politieke zijde om verkoop via winkelpunten en websites aan banden te leggen mislukte waardoor handel momenteel toegelaten wordt.

Aankoop

EU Particulieren mogen binnen de Europese Unie  alle goederen bestellen die in minstens één lidstaat worden (online) aangeboden. Voor elektronische sigaretten die online binnen de EU worden besteld betekent dit dat door deze regelgeving de producten niet in beslag mogen worden genomen door de douane. Ook het bestellen van nicotine houdende E-sigaretten van buiten de EU vormt in de regel geen probleem.

Gebruik

In principe mogen e-sigaretten overal gebruikt worden, ook op openbare plaatsen zoals café’s, tenzij het etablissement het zelf verbiedt.

Wat zegt Europa?

Momenteel werkt men binnen de EU aan een nieuwe tabaksrichtlijn. Hierover kan je alles lezen op de referentie website over e-sigaretten.

 

Categorieën:Wetgeving Tags:

Elektronische sigaret en stoppen met roken

Reacties uit

Het heeft lang ter discussie gestaan, maar meer en meer wordt algemeen aanvaard dat de elektronische sigaret een ideaal hulpmiddel kan zijn om te stoppen met roken.

Al dient gezegd dat veel rokers die overstappen op elektronische sigaretten de intentie hebben te stoppen met roken maar toch blijven “hangen” aan de e-sigaret. De reden daarvoor is hoogstwaarschijnlijk het feit dat ze hun nieuwe rookgewoonte ervaren als niet of weinig schadelijk voor de gezondheid.

Het is in ieder geval aangetoond dat elektronische sigaretten kunnen helpen om te stoppen met roken. Meer nog, het is zelfs een zeer efficiënte manier om de sigaret vaarwel te zeggen.

De elektronische sigaret biedt het voordeel dat deze verkrijgbaar is met verschillende nicotine gehaltes. Het is dan ook een uiterst geschikt toestel om je dosering nicotine op eenvoudige wijze af te bouwen.

Er zijn verschillende schema’s die aangeven dat je x-aantal weken cartridges kan roken met een hoog nicotine gehalte (bijvoorbeeld 1.8%) om dan af te bouwen naar nicotinevrije liquid.

Je kan hier geen algemeen schema opplakken. Dat maak je best voor jezelf uit. Wil je echt stoppen dan adviseren we je een afbouwperiode van maximaal 20 weken, waarvan minstens 4 weken zonder nicotine. Die periode dient om de handelingen – waar de roker eveneens aan verslaafd is – die gepaard gaan met roken af te bouwen.

Indien je wenst te stoppen, zorg ervoor dat je voldoende gemotiveerd bent. En weet vooral dat je het kan. Iets dat je kan leren (roken moet je leren, maar waarschijnlijk herinner je je eerste sigaret niet meer) kan je ook afleren.

 

Categorieën:Stoppen met Roken Tags:

Tips voor aankoop elektronische sigaret

Reacties uit

Aankooptips voor de beginnende e-roker

Het is (zeker als beginnend elektronisch roker) niet altijd eenvoudig om de e-sigaretten te vinden die het beste bij je passen. Hieronder vind je een overzicht van zaken waar een beginnende damper rekening kan houden vooraleer hij in de beugel tast:

 • Goedkoop is bijna een garantie op een slechte rookervaring
 • Het is verstandig te kiezen voor een starter kit. Niet alleen voordelig in prijs maar zo heb je meteen ook alles wat je nodig hebt om van start te gaan. Bovendien zijn alle componenten van de elektronische sigaret 100% gegarandeerd compatibel.
 • Zorg dat je minstens 2 batterijen en een ladertje ter beschikking hebt. Je wil niet ‘zonder’ vallen
 • Koop geen massa’s cartridges bij je eerste bestelling. Je weet nooit op voorhand of de smaak je echt goed ligt
 • Er is veel kwaliteitsverschil tussen de aangeboden cartridges. Wellicht kom je langer toe en geneer je meer damp met een duurder type of nieuwe technologie, al is dit geen garantie.
 • Gebruiksgemak is cruciaal. Kies daarom voor een systeem dat uit 2 componenten bestaat. Dat wil zeggen dat de atomizer (verstuiver) en de cartridge uit één geheel bestaan. De cartomizer op de batterij schroeven en af en toe je batterij opladen is dan alles wat je moet doen.
 • Ga niet zelf liggen klooien met e-vloeistoffen.
 • Het nicotinegehalte bepaalt mee hoeveel rush je in je keel voelt – de rush die je ook voelt bij een gewone sigaret. Over het algemeen is 1.8% meer dan voldoende. Meer kan als te straf ervaren worden. Minder geeft vaak ook negatieve ervaringen : “ik voel toch niet dat ik iets inhaleer”.
 • Experimenteer niet teveel met exotische smaken. Hou het bij tabakssmaken… Cola of vanille, enz.. vervelen snel.
 • Kies voor een bekend merk. Er is weinig controle op de markt, kies je voor een exotisch of goedkoop of “duister” product weet je nooit wat je echt aan het roken bent.
 • Last but not least: Gun jezelf de tijd. Het kost wat tijd vooraleer je het e-roken gewoon bent. Mogelijk ben je na een paar dagen nog niet echt een fan, maar hou het minstens 2 weken vol (een makkie). Roken van elektronische sigaretten is nu eenmaal niet hetzelfde als het roken van een gewone sigaret.

 

Categorieën:Aankoop Tips Tags:

Wat is elektronisch roken?

Reacties uit

Een elektronische sigaret of e-sigaret, is een kleine toestelletje dat er in de realiteit meestal uitziet zoals een gewone sigaret. Een E-sigaret bestaat uit een batterij, een verstuiver en een cartridge. Bij sommige merken zit de verstuiver ingebouwd in de cartridge, bij anderen zijn dit aparte componenten.

In de cartridge bevindt zich een vloeibare propyleen glycol oplossing met nicotine. De batterij warmt de verstuiver op en zo wordt de vloeistof omgezet in waterdamp. Er komt hier dan ook geen vuur of vlam. Vandaar dat er soms ook over “flameless smoking” gesproken wordt.

Een elektronische sigaret heeft eigenlijk als doel om via inademing (inhaleren) nicotine in je lichaam te krijgen. In een e-sigaret zit geen tabak of teer. Ook alle kankerverwekkende stoffen die je wel aantreft in normale sigaretten, vind je hier niet terug.

Omwille van deze substantiële verschillen, zijn er heel wat rokers die vandaag overgestapt zijn op elektronische sigaretten.

Categorieën:Wat is een E-Sigaret? Tags:

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Reacties uit

Een belangrijk voordeel van elektronische sigaretten is het daadwerkelijk ontbreken van assen en een vlam. Ook vandaag nog ligt de oorzaak van tal van brandhaarden bij een brandende sigaret.

Waar geen vuur is, is natuurlijk ook geen rook. Dat brengt ons bij het punt dat de waterdamp die een elektronisch roker uitblaast niet schadelijk is voor derden. De waterdamp ziet er wel uit als rook, maar daar stoppen de vergelijkingen. De uitgeademde damp is bovendien geurloos en verdwijnt onschuldig in de lucht.

Mede door die schadelijke stoffen is roken ondertussen op heel wat openbare plaatsen (recentelijk cafés) verboden geworden. E-sigaret gebruikers hebben hier in de regel geen last van, omdat ze technisch gezien niet roken: ze ademen eerder een damp in. Er dient gezegd dat het roken van elektronische sigaretten op openbare plaatsten thans bij wet verboden is.

Officieel mag er niet gezegd worden dat een elektronische sigaret gezond is. Er zit namelijk nicotine in, een verslavende substantie. Thans kan je cartridges kopen zonder nicotine, iets wat bij gewone sigaretten tot op heden niet bestaat.

Het is natuurlijk aan de gebruiker zelf of hij kiest voor nicotine alleen (elektronisch roker) of een mix van nicotine, tabak, teer, arseen, koolmonoxide en waterstof cyanide en andere giftige stoffen die vrijkomen bij gewone sigaretten.

Een aantal belangrijke voordelen van elektronische sigaretten op een rijtje:

 • ze stinken niet zoals gewone sigaretten – ze zijn eigenlijk geurloos
 • je stoort je omgeving niet
 • er is geen vlam dus geen uitstoot van CO
 • het is een stuk goedkoper dan gewoon roken
 • in vergelijking met gewone sigaretten zijn ze een pak minder of mogelijk zelf helemaal niet toxisch
 • geen last meer van rokersadem, gele tanden, ….
 • je kan elektronische sigaretten gebruiken om te proberen stoppen met roken
Categorieën:Voordelen / Nadelen Tags:

Prijs E-roken

Reacties uit

Wat kost me dat nu, elektronisch roken?

Vaak kom je tabellen tegen die de prijs van electronisch roken vergelijken met het roken van gewone sigaretten. In deze berekeningen is vaak geen rekening gehouden met de aankoop van de starter kit.

Hieronder maken we een meer nauwkeurige vergelijking. Er is inderdaad een eenmalige uitgave om van start te kunnen gaan, maar die heb je gemiddeld tussen 1 à 2 maanden volledig terugverdiend. Hieronder enkele simulaties, gebaseerd op de gemiddelde marktprijzen en in de veronderstelling dat een cartridge overeenkomt met anderhalf pakje gewone sigaretten.

PERIODE 1 JAAR – In de veronderstelling dat je 1 pakje per dag rookt.
(Dat zijn 365 pakjes gewone sigaretten of 1 starter kit en 240 cartridges)

pakjes catridges starter kit
aantal 365 240 1
prijs 5.00 €  2.00 € 81.50 €
totaal 1,825.00 € 480.00 € 81.50 €
besparing 1,263.50 €

PERIODE 1 JAAR – In de veronderstelling dat je 1/2 pakje per dag rookt.
(Dat zijn 182 pakjes gewone sigaretten of 1 starter kit en 120 cartridges)

pakjes catridges starter kit
aantal 182 120 1
prijs 5.00 €  2.00 € 81.50 €
totaal 910.00 € 240.00 € 81.50 €
besparing 588.50 €
Categorieën:Prijs E-roken Tags: